divendres, 4 de juliol del 2008

LA MAR

Per culpa dels problemes derivats del canvi d’ordenador dels quals hauria de parlar algun dia (ens comprem un ordenador nou i al final ja estem molt contents si funciona igual que el vell) he estat forces dies sense escriure. S’han quedat al tinter un escrit sobre el fracàs que contestés a l’escrit sobre el triomf del blog del Toni i un altre sobre l’Albert Casals, un nano increïble.

Però estic a punt de marxar de vacances i poder la mar s’enfadaria si marxés sense dir res d’ella.


Un record de l’any passat:
En el momento de llegar la ola, los tres que estábamos en la bañera, tuvimos tres visiones diferentes de lo que estaba pasando: Ana, de cara a la ola, tuvo la visión más impresionante: unos días más tarde recordaba haber visto una sombra enorme levantarse por detrás de mi, muy por encima del barco. Yo, de espaldas a la ola, tenía una visión también impresionante, pero menos amenazadora, ya que estaba mirando a Ana, recuerdo oír la ola levantarse y romper detrás de mí, muy arriba. Pedro, tuvo probablemente la visión menos impresionante, estaba meando en popa y debía estar mirando… aunque fue el que más peligro real corrió en el momento de la verdad. En el momento de caernos la ola encima seguía mirando a Ana a través de una cortina de agua, me recordó cuando era pequeño e iba con mi padre al túnel de lavado, pero esa vez sin llevar el coche alrededor.
En ese momento descubrí una nueva faceta de mi pusilanimidad: Yo siempre me había declarado partidario, en caso de que Barcelona fuera amenazada por un tsunami y no hubiera posibilidad de salvación, de ir a la playa para verlo llegar y, al menos, no perderme el espectáculo. Pues la verdad es que en aquel momento justo en que me caía encima, me alegré de no haberla visto, es más, todavía me alegro ahora, mi subconsciente ya fabrica unas pesadillas bastante conseguidas sin necesidad de darle más material. Claro que en el caso del tsunami no habría riesgo de pesadillas posteriores, o sí, quien sabe…


Ja veieu que és millor tenir la mar contenta, sobretot si t’agrada la roba seca.

Començant amb aquest episodi igual costa d’entendre que des de que l’any 2001 vam fer la primera travessa a les illes Hyeres he sortit a navegar en un veler gairebé cada cop que he tingut uns dies de vacances, mai menys de dos cops l’any.

I és que lo meu ve de família, encara que el meu avi per part de mare era ferroviari (també he seguit aquesta tradició) per part de pare la majoria dels parents eren mariners, pescadors, nedadors excel·lents ... gent de la mar vinguda a la Barceloneta des de Vinaròs i St. Carles de la Ràpita. El meu pare va fer la “mili” a la marina a Menorca, era també un gran nedador i va aconseguir que el seu fill, que era un negat per qualsevol mena d’esport (vaig suspendre gimnàstica de BUP i COU) , aprengués a nedar decentment. Jo que a més de ser un negat pels esports tampoc he estat massa valent, no he tingut mai por a la mar (fins l’episodi de més amunt) i m’he banyat a la platja divertint-me molt amb onades molt grans, abans que inventessin les banderes vermelles que ara els costa tan poc posar a la que la mar està una mica embolicada.


Poder és per això que soc feliç passant el temps mirant i escoltant les onades des de la platja o des d’un vaixell. Són molt diferents des d’un o l’altre lloc, trobo que haurien de tenir noms diferents. Una onada trenca a la platja i veus l’aigua caient des de la cresta amb soroll i escuma o quan la mar està molt calmada, sobretot per la nit, gairebé no trenca, està molt transparent i fa unes onadetes petites amb un xipolleig suau. Al mar, navegat a vela, trobes onades a la flor de la vida, lluny de morir a la costa, i notes la força que tenen quan aixequen el veler i l’empenyen i sents com el timoner lluita contra elles per mantenir el rumb o si pot les aprofita i llavors planeges una estona sobre de cada onada i la travessa és ràpida i còmoda.

Els colors de la mar varien molt, a prop de la costa depèn del fons, por ser verd esmaragda si hi ha un fons de sorra blanca o blau fosc si hi ha posidònia. A mar obert el color depen del cel i del vent, em penso, i pot ser fins i tot d’un negre molt fosc on l’escuma destaca com les vetes en el mabre. Si estàs a coberta i mires la mar del voltant sovint té un color diferent a babord del que té a estribord segons miris les onades per on venen o per on van. Pot ser blau fosc a un costat i platejat brillant a l’altre, o verd i negre.


La mar és encara misteriosa, no saps mai que hi ha entre el buc del vaixell i el fons, per això sovint fa respecte banyar-se a mar obert. Sovint sents un xipolleig i mai sabràs si era només una esquitx d’aigua o alguna altre cosa que havia saltat a mirar-te. Per la nit l’estela del vaixell és plena de llums de diferents formes i mesures, alguns molt grossos i brillants. I des de dins pots sentir un munt de sorolls que no saps si els fa el mateix vaixell (els vaixells també son misteriosos) o venen d’algun altre lloc, d’algun ésser de les fondàries que intenta comunicar-se amb la nau que passa per sobre d’ell com un home que veu un ovni. No és estrany que els mariners parlessin de serps de mar i peixos monjo.

Demà me’n vaig a navegar, de Barcelona a Sicília passant per un munt de llocs, una travessa tranquil·la de quinze dies. Gaudirem de la mar i dels llocs que visitem

4 comentaris:

Fellah Majluf ha dit...

Què tiu!!!

Ja has acabat de vomitar o encara estàs omplint la Mediterrània?

Apa una abraçada...

PD. Diu una amiga que l'agrada que sentis així el mar.

Salut

Orland ha dit...

Hola tiu, ahir vaig aterrar a BCN. La travessa bé , massa suau i tot, massa motor, una travessa per a nenes, deiem.
Però a tingut alguna bal.lena, algun volcà i alguna aventura d'ultima hora ... i uns quants amics també.
M'alegro que a la teva amiga li agradi el que dic, per què no posa ella algun comentari? I a tu que et sembla?

Anònim ha dit...

Molt bé, em sembla molt bé.
Llàstima que sóc una nena...

Ja has provat el moscato di
Pantelleria?


...Veus P., allò que et deia dels
navegants ?

Orland ha dit...

Deiem que era una travessa per a nenes per què l'any passat vam fer més milles, desde Maó a Lefkas, a les illes Jóniques, gairebé totes a vela, amb força vent i força mar (i força mareig). En canvi aquest any només ha estat de Barcelona a Palerm, amb etapes més curtes, gairebé sempre a motor i amb poques onades. Les parades també han estat menys aventureres: Bizerta (Tunisia) i La Valetta de l'any passat contra Bonifacio i un munt d'illetes amb pobles petits, una mica com els de les illes gregues.
A Panteleria m'han dit que digui que no hi he estat, però vam tastar el muscat de Bonifacio.