
La meva és una edició de butxaca d’Edicions 62 traduïda per Maria-Antònia Oliver. És un llibre gran, la meva versió té 830 pàgines comptant 14 pàgines de citacions prèvies, les abundants notes i un vocabulari de termes marins que em serà molt útil.

Comparant la pel·lícula amb el llibre veiem que va agafar alguns dels 135 capítols dels llibre, no més de vint, els que tenien acció. Entre els que no van anar a para a la pantalla tenim totes “les intencions de l’autor”: un tractat sobre el que es coneixia llavors dels cetacis, un , no perdó, tres, son tres, capítols sobre l’art i les balenes, informació molt completa sobre la vida a un buc balener, un capítol força curiós sobre perquè fa por el color blanc, la descripció de la anatomia del catxalot, la comparació del cap del catxalot amb el cap de la balena franca, l’origen de la població de Nantucket, la història de Jonàs ... L’autor no se n’està de posar al llibre tot el que li passa pel cap que tingui alguna relació, ni que sigui remota, amb el tema del llibre, i de tan en tan ... explica algun bocí de la història.
(L’estil del llibre m’ha recordat el Tristram Shandy de Laurence Stern, escrit cent anys abans, potser perquè sovint es dirigeix al lector directament i perquè també sovint divaga força, encara que no tan com Stern. Les dues diferències principals que trobo són que el Tristam no té argument, és pura digressió, i que a més, en la meva opnió, està més ben escrit i és més divertit que Moby Dick. )
Un parell de coses: La llegenda negra que hi ha sobre la sexualitat dels mariners té bastant de suport en alguns moments del llibre, si sou malpensats en llegir-lo, hi trobareu “marro”.
Per acabar un comentari zoològic. Ja està molt clar que Moby Dick no és una balena sinó un catxalot (Physeter catodon), no cal insistir. En realitat la tripulació del Pequod gairebé no es rebaixa a caçar balenes, ells busquen “leviatans”, com li agrada dir a Melville. Sovint diu que el catxalot és la balena més gran dels mars, segons els meus llibres (el dia que en vaig veure un no tenia a mà cap cinta mètrica) arriba a uns divuit metres de longitud, més o menys igual que la balena franca (Eubalaena glacialis) i molt per sota del rorqual blau (Balaenoptera musculus), que pot arribar als trenta-tres.